Ximo Puig afirma que la Fundació d’Excel·lència ValER serà el ‘nou mascaró de proa’ per a atraure talent investigador de primer nivell a la Comunitat Valenciana

  • El president ha participat en la presentació de ValER, la fundació d’investigació amb seu a Castelló de la Plana que busca irradiar l’activitat científica que du a terme a tot el territori de la Comunitat.
  • El cap del Consell aposta per una aliança per la ciència amb institucions de “nova generació” com aquesta, que “no sap de legislatures”.
  • La consellera d’Innovació destaca la importància d’un pacte social, empresarial i polític per la ciència per a avançar cap a un canvi del model productiu.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la Fundació d’Investigació d’Excel·lència (ValER), amb seu a Castelló de la Plana, serà el “nou mascaró de proa” per a atraure talent investigador de primer nivell a la Comunitat Valenciana.

Així ho ha assenyalat durant l’acte de presentació de ValER, que, des de la seu situada a l’antic edifici de Correus de la capital de la Plana, irradiarà l’activitat científica d’excel·lència que du a terme a tot el teixit productiu del territori valencià.

La Fundació actuarà en totes les universitats i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana i suposa un “punt d’inflexió” en l’impuls a la ciència, “un pilar fonamental de l’estat de benestar” com s’ha demostrat amb la pandèmia, ha indicat el president, el qual ha destacat la importància de desenvolupaments científics en àmbits com les vacunes.

A més, tal com ha defensat el cap del Consell, aquesta institució de “nova generació”, que té una comesa que “no sap de legislatures”, és una demostració de la importància de fer realitat un “pacte per la ciència”.

Com ha assenyalat, ValER, que comptarà amb una dotació de més de dos milions d’euros per a la primera convocatòria d’excel·lència, naix amb l’ambició de crear i formar nous equips d’investigació, registrar patents i transferir coneixement, tot això “amb l’absoluta complicitat amb les universitats”.

A més, Ximo Puig ha insistit que la iniciativa suposa la consolidació d’una línia de suport a la investigació que ha donat els seus fruits amb el programa GenT per a l’atracció i el retorn del talent, que en només 3 anys ha permés el registre de 20 patents noves, ha generat 34 contractes grans de transferència i ha creat 260 llocs de treball qualificats.

Pacte social, empresarial i polític

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat, per la seua banda, la importància de desenvolupar “un pacte social, empresarial i polític per la ciència per a assolir una implicació global per al canvi del model productiu”. Es tracta d’assolir, d’aquesta manera, l’impuls d’una transferència de coneixement que permeta que els sectors productius tradicionals milloren en competitivitat, respecte mediambiental i generació d’ocupació qualificada.

Segons ha indicat, ValER pretén precisament que la investigació “es puga desenvolupar i transferir al teixit productiu per a assolir una societat del coneixement plena i situar la Comunitat a l’avantguarda”. Pascual ha insistit, en aquest sentit, en el fet que la investigació té un “paper fonamental” per a la recuperació davant de la crisi generada per la pandèmia de COVID-19.

La consellera d’Innovació ha subratllat, a més, que la ciència també és “impulsora” dels projectes que presenta el sector privat per a obtindre fons de la NextGeneration en tots els eixos, per la qual cosa, segons ha emfatitzat, és “el moment que el teixit empresarial i el món científic s’acosten i es reconeguen”, ha dit la consellera.

Pascual ha recordat, d’altra banda, que l’estratègia científica de la Generalitat es fonamenta en tres eixos: talent, transferència de coneixement i vertebració del territori a través de la ciència i la innovació.

Objectius de ValER

ValER busca promoure mecanismes de suport al desenvolupament de la carrera professional per a la incorporació i la retenció de personal científic d’excel·lència internacional.

L’objectiu estratègic se centra a contribuir a l’impuls, la promoció i el desenvolupament de la investigació i el coneixement científic, humanístic i tecnològic en benefici de la societat, les universitats, els centres d’investigació i la comunitat científica en general.

En aquest sentit, la Fundació podrà participar en el foment de línies d’investigació en universitats, centres o instituts d’investigació públics, o privats, així com establir col·laboracions amb institucions i organismes nacionals i estrangers.

A més, actuarà en totes les universitats i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana, a fi d’afavorir la producció de coneixement científic, reforçar grups d’investigació i establir col·laboracions científiques i acadèmiques amb les universitats i els centres d’investigació, nacionals i internacionals, així com el sector privat.

Consell Científic

La Fundació comptarà amb un consell científic assessor, en el qual la direcció científica l’exercirà Rosa Llusar Barelles, catedràtica de Química Física de la Universitat Jaume I de Castelló. És doctora honoris causa per l’Institut Nikolaev, que pertany a l’Acadèmia Russa de les Ciències de Sibèria, i va ser triada membre de l’Acadèmia Europea de les Ciències en 2018. En l’actualitat lidera el grup d’investigació de materials moleculars de l’UJI.

Les persones que integraran, a més, el Consell Científic són María Vallet Regí, catedràtica de Química Inorgànica en la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense de Madrid, Premi Nacional d’Investigació en Enginyeria en 2008 i Premi Rei Jaume I d’Investigació Bàsica en 2018; Xavier Querol, professor d’investigació del CSIC en l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), Premi Rei Jaume I de Protecció de Medi Ambient en 2013 i Premi Nacional d’Investigació en l’àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals en 2020; Reinhilde Veugelers, catedràtica d’Economia i Negocis en la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica); Edgar Chambers, professor distingit del Departament d’Aliments, Nutrició, Dietètica i Salut de la Universitat de Kansas i membre del Comité Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, i Nekane Balluerka, catedràtica de l’àrea de Metodologia de les Ciències del Comportament en la Universitat del País Basc i rectora de la Universitat del País Basc de 2017 a 2020.